апочват клиничните тестове на пет нови лекарства в общо 30 британски болници, за да се провери дали те са ефективни за лечение на COVID-19, пише вестник The Guardian.

Само дни след като клиничните тестове на лекарството хидрохлорохин бяха прекратени от Световната здравна организация (СЗО), британските медицински експерти вече се опитват да намерят доброволци за изпитването на нови методи за лечение на коронавируса.

Лекарствата варират – от Хепарин, който се използва за „разредяване“ на кръвта, до експериментални препарати, които са разработени против проблеми с мускулите, белите дробове и кръвта, които също така имат противовирусни или противовъзпалителни качества.

Изследванията са част от програмата Accord за подобряването на изучаването на COVID-19, която включва лекари, учени и здравните служби на Великобритания.

„Търсим (…) нещо, което може да намали сериозността на заболяването, да съкрати продължителността му“, казва Том Уилкинсън, преподавател по медицина и част от академичното ръководство на Accord от Центъра за биомедицински изследвания в Саутхемптън.

Досега броят на доброволците за изпитанията е нисък и с намаляването на броя на заразените с коронавируса, изследователите искат бързо да открият колкото се може повече желаещи, каза Уилкинсън.

Едно от петте лекарства е Хепарин, което се използва широко в британските болници, евтино е и има малко странични ефекти.

Друго от лекарствата е Бенцентиниб, таблетка, разработена от норвежката компания BerGenBio, която се използва за лечение на кръвни заболявания, която според Уилкинсън може да има мощен антивирусен ефект.

Освен това се изследва и Medi3506, противовъзпалителна инжекция, разработена за борба с кожни проблеми и хронична обструктивна белодробна болест.

Другите две лекарства са Калкенс, разработен за борба с клетъчен лимфом на мантията и Зилукоплан, средство за лечение на Миастения гравис, автоимунно заболяване, причиняващо мускулна слабост.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име