Възрастни хора с хронични увреждания ще бъдат наблюдавани с умни устройства. Те ще разполагат с SOS бутони, чрез които да повикат на помощ лекари и доброволци, когато състоянието им се влоши. Тази пилотна програма по норвежки образец ще бъде внедрена скоро от Българския червен кръст, съобщи неговият председател акад. Христо Григоров. По /гумите му дистанционното наблюдение е особено подходящо за хора с трайни увреждания, най-вече самотно живеещи пенсионери и хора, които са в отдалечените и малки населени райони.

Здравословното състояние на нуждаещите се ще бъде отчитано от датчици и сензори. При нужда от помощ възрастният човек ще може да извести чрез SOS бутон. Предвижда се смарт устройства с такива бутони да бъдат предоставени на 500 души. В България имаме изкривяване в посока на болничното лечение а реалността изисква да бъдем малко по-гъвкави, да насочим своите усилия хората да останат по-дълго в своите домове, където да получават адекватна здравна и социална услуга“, коментира заместник генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска. Тя е ръководител на проекта, който се осъществява с помощта на две министерства – здравното и социалното, както и с помощта на Норвежката асоциация на местните регионални власти. БЧК вече има програма, по която самотни и възрастни хора, нуждаещи се от чужда помощ, се подпомагат от социални работници.

Според Тодоровска новите технологии позволяват повече хора да бъдат наблюдавани в домашна среда. „Да им се прави дистанционно ЕКГ, да се мери кръвното им налягане, да се мониторира сърдечната честота и сънят. Да може да се помогне при различни спешни ситуации. Да кажем възрастен човек, който живее сам, пада и това падане води до счупване или е в резултат на инфаркт или инсулт. Да има възможност системата да алармира в кол центъра, който ние ще създадем, и да помогне този човек бързо за получи адекватна подкрепа и грижа от съответните места.“

Предстои да бъдат обучени специалисти за въпросните кол центрове. Те ще бъдат обучени в алгоритмите на провеждане на различните действия – при падане, аларма за лошо качество на съня, за това дали пациентът си е взел навреме лекарствата. Ще има и аларма за подсещане за редовен прием на медикаменти. Новата услуга ще надгради дейностите на центровете „Домашни грижи“ към БЧК каквито има във Врачанска област. Те се намират в самия град Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол. В рамките на проекта ще бъдат създадени 3 нови центъра – в общините Видин, Белоградчик и Монтана, където ще бъдат сформирани и екипи от доброволци, които да подкрепят дейностите на центровете за домашни грижи и услугите за телеасистенция.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име