Брюксел. Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят на следващия Европейски съвет предложението за „сертификат за ваксинация“ срещу коронавирус, което ще улесни пътуванията между страните-членки, както беше предложено от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщава електронното издание на Kathimerini.

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник гръцкият премиер препоръча създаването на „стандартизиран сертификат, който да доказва, че дадено лице е било успешно ваксинирано“ срещу Covid-19. Подобна инициатива, каза Мицотакис, би била „ключова стъпка“ за „осигуряване на възможно най-бързото възстановяване на свободата на движение между страните-членки, но също и с трети страни“.

Говорителят на Европейската комисия Стефан де Киерсмакер заяви във вторник, че „всички въпроси, повдигнати в това писмо, заедно с други въпроси, свързани с ваксинациите, ще бъдат обсъдени в рамките на Европейския съвет“.

„Очакваме резултатите от тази важна среща и ще бъдем в състояние да разгледаме и да отговорим на писмото, което получихме от [гръцкия] премиер“, добави той.

Заедно с писмото Мицотакис приложи проект на сертификат, създаден от гръцките власти, който може да послужи като отправна точка за дискусия по подобна инициатива.

Мицотакис заяви, че докато Гърция няма да направи „ваксинацията задължителна или предпоставка за пътуване, лицата, които са били ваксинирани, трябва да имат право да пътуват“.

Той добави, че подобен ход също би „осигурил положителен стимул“ за гражданите да бъдат ваксинирани.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име