По време на редовното си заседание в сряда правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за повишаване на заплатите на специалистите по здравни грижи. Така началната заплата, предвидена по Колективен трудов договор, на медицинските сестри, акушерките и др., ще стане 950 лв.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че увеличаването идва на фона на това, че всички сфери на българската икономика се развиват добре. Той подчерта, че е заръчал на здравния министър Кирил Ананиев контролът по разходването на средствата да бъде засилен. „Да не стане така, както имаше сигнали – в някакви болници директорите да ги дадат за ДМС-та ида не стигнат до сестрите. Така че затова го правя публично“, заяви Борисов. По думите му отпуснатите допълнителни средства ще спомогнат за запазване на работните места особено в далечните и труднодостъпните райони.

От своя страна, министър Кирил Ананиев обясни, че направеният от министерството анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите за начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал. „Основна причина за нуждата от допълнителните средства са демографските проблеми, които съществуват в нашата страна, и нееднаквото разпределение на населението. Така ще се създадат предпоставки да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал“, обясни здравният министър. Той посочи, че министерството си е поставило за цел да подобри условията в болниците и квалификацията на медицинските специалисти. По думите му до 15 май ще бъде готова методиката за разпределение на средствата.

По-късно за БНР представители на медицинските сестри обявиха, че не са съгласни с предложените от МС заплати и протестите им ще продължават.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име