592 илача, покривани на 100% от НЗОК и лекуващи тежки болести, са на път да изчезнат от щандовете на огромна част от аптеките в страната. Причината е, че Касата възнамерява да ореже двата лева за обработка на всеки от протоколите и рецептите за тях, които в момента им превежда. Очаква се предложението за това орязване да бъде разгледано на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК днес.

Аптеките, регистрирани на територията на страната, са 4323, като само 2492 от тях имат аптечен софтуер и работят с Касата, обясни Аделина Любенова експерт във Висшия съвет по фармация. От въпросните обекти обаче само малко над 1000 предлагат т.нар. „скъпоструващи лекарства“. Те са реимбур-сирани напълно от хазната и са за особено тежки заболявания, сред които онкологични, автоимунни и редки болести. Ако бъде въведена мярката, половината от тези аптеки ще спрат да предлагат илачи-те и ще останат едва около 500-550 обекта в цялата страна, където те ще могат да бъдат намирани, алармира председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

По изчисления на НЗОК ако въпросните 2 лева за обработка на протоколите и рецептите не бъдат превеждани на аптеките, финансово-осигурителна-та институция ще пести годишно около 16 млн. лева. Така можело парите да се пренасочат към други пера, например за закупуването на нови скъпоструващи лекарства. Като компенсация за отнемането на стимула Касата предвижда да даде възможност на аптеките да надчисляват до 5% надценка на медикаментите, които реимбурсира частично и са на цена до 10 лева. В същото време обаче ако се сбъднат прогнозите, че половината от аптеките, предлагащи скъпоструващите илачи, се откажат да ги продават, най засегнати ще бъдат хората от малките градчета и селата.

Аптеките в населените места с по 500-1000 човека няма да изпълняват рецепти за скъпи лекарства, тъй като те нямат големи печалби, но и немалко от големите вериги също ще откажат да снабдяват и отпускат тези медикаменти, категорична беше Аделина Любенова. Тази прогноза потвърди и Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки, като подчерта, че проблемът ще засегне особено остро малките населени места. И в момента трудно човек може да си вземе безплатното скъпо лекарство, реим-бурсирано от НЗОК. Колегите просто отказват да ги зареждат, защото от една страна е твърде трудоемко, а от друга не е финансово изгодно да ги предоставят. За да ги осигурят на пациентите, те първо трябва да ги заявят от складовете, да ги платят и да ги заприходят под специален код. След това трябва да обработят протокола и рецептата, преди да ги предоставят на болния, а след това да попълнят още куп документи, с които да се отчетат пред касата. Накрая, тя им възстановява платената сума, а за труда им брои по 2 лева.

Върху тези медикаменти не се слагат надценки за разлика от по-евтините, които се отпускат без или с обикновена рецепта. След като човек няма заплащане или то е неадекватно, ясно е, че няма стимул да го прави, категоричен беше Николай Костов. Магистър-фармацевтът разказа, че в Германия например за обработка на протокол и рецепта само за една опаковка реимурсира-но скъпо лекарства се плаща 8,35 евро, защото се смята, че това е високоотговорна дейност. Заради този проблем само за четири месеца повече от 30 аптеки, които работеха с НЗОК не само отказаха договори, но и затвориха, твърди пък Аделина Любенова. Те са не само в Северозападна България, който е най-бедният регион в страната, но и в Южна България, където населението е с по-висок стандарт на живот. От ноември до сега са затворени три аптеки в Благоевградска област в отдалечени от областния град селища, разказа Константин Качулев, председател на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз.

Като удар върху хората, засегнати от особено тежки заболявания, които изискват постоянна лекарствена терапия, определиха отнемането на стимула от 2 лв. от Пациентски организации „Заедно с теб“. Той ще се отрази най-тежко върху бедното население в малките градове, тъй като ще се налага да се пътува до областните градове, за да се набавят животоспасяващи лекарства, каза председателят на организацията Пенка Георгиева. Имам информация, че идеята за отнемане на 2 лв. пак ще бъде лансирана пред надзорниците на НЗОК. Факт е, че без този финансов стимул малките аптеки ще спрат да доставят тези лекарства. Това цели изкуствено насочване на пациенти към големите градове, защото подозирам, че има договорка, според която големите аптечни вериги ще работят и без тази сума, каза тя. Георгиева лансира идеята кметовете да отдават помещения без наем или на ниски цени и дори да поемат заплатата на фармацевти, които искат да работят в малки населени места, отдалечени от големите градове, за да не останат хората без медикаменти.

ИЗТОЧНИКв. Монитор

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име