Около 500 са вече случаите на морбили в България и заразата продължава да се разраства. Това стана ясно вчера, 24 април -първият ден от Европейската седмица на имунизацията, която се провежда до 30 април. Засегнати по данни Министерството на здравеопазването са единадесет области в страната: София-област, София-град, Благоевград, Пазарджик, Перник, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Монтана и Пловдив. Най-много са заболелите в София, София област и Благоевград, като най-голям е делът на малките пациенти във възрастовите групи 1-4 г. и 5-9 г. – над 270 случая.

Анализите на здравните власти показват, че 76% от неимунизираните заболели са от ромското население, а останалите са били заразени заради антиваксинално настроени родители. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сряда. По думите му годишно от бюджета държавата заделя 40 млн. лв. за задължителните ваксини, на които подлежат най-малките. 7% от българските деца, навършили 13 месеца, не са били заведени за първата доза срещу морбили, както и 13% от 12-годиш-ните.

Социалните мрежи вече ще филтрират постове на всички езици, включително на български, които включват невярна и фалшива информация за ваксините. В резултат на мерките, разпоредени от Министерство на здравеопазванетонад 7000 деца в страната, с пропуски в имунизационния статус, са издирени и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име