Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности 2018. С подписването му в края на годината се възстановява практиката Националният рамков договор да влиза в сила от 1-ви януари, за да се изпълнява през цялата година при еднакви условия. През следващата година бюджетите на болниците ще бъдат увеличени с около 5%, като всички пациенти ще имат право на повече направления за изследвания и за прегледи при специалисти. Предвижда се увеличението да е с около 10%. Не се очаква намаляване на цените на клиничните пътеки за лъчелечение, но ще бъде направен анализ и ако се открият злоупотреби, ще бъдат направени корекции. Повишен ще бъде контролът в лечебните заведения, като инвазивните кардиологии ще бъдат оборудвани с видеонаблюдение, което да следи за фиктивни пациенти и процедури.

На срещата министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че този договор ще допринесе за осигуряване на по-добро качество на лечението на българските граждани и по-добри условия за работа на изпълнителите на медицинска помощ. Здравният министър посочи, че мерките, които са заложени в Анекса, са свързани с подобряване на контрола в системата. „Предстои да разработим редица нормативни актове през първото тримесечие на 2019 г., които отново ще надградят качеството и ефикасността на здравните грижи, както и ще подобрят ефективността на разходването на средствата“, допълни Ананиев.

Заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви, че са успели да договорят балансирано разпределение на близо 500-те милиона лева допълнителни средства за медицински дейности през 2019 година, които ще допринесат за подобряване работата на цялата здравна система. „Надяваме се, че новият Анекс ще създаде условия на предвидимост, устойчивост и прозрачност в сектора“, коментира Начева.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира, че благодарение на конструктивен диалог са се постигнали доста добри параметри за работа през следващата година.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име