28 000 чужденци са се лекували по желание в България през миналата година, като са съчетавали годишната си почивка с балнео, спа и уелнес процедури по предписание на своите лекари.

Част от тях дори са се оперирали у нас. Това съобщиха за „Монитор“ от Министерството на туризма. Нашата страна има потенциал да развива дентален и репродуктивен туризъм, както и да приема чужденци за лазерни операции (простата, очи), както и за пластична хурургия, увериха от ведомството.

Германската страна започва да изпраща организирано хора на здравен туризъм в нашата страна от тази година, съобщиха още от Министерството на туризма. Федералното сдружение на здравните каси (GKV-Spitzenverband) вече е добавило България в списъка на държави, в които могат да бъдат предоставяни услуги по превантивна медицина и амбулаторна помощ, като направените разходи на немските туристите ще бъдат възстановявани от техните осигурители, съобщиха още от министерството. Става въпрос за амбулаторно лечение, а не за болничнои се отнася до медицинска превенция рехабилитация и се покрива от германските здравноосигурителни каси. От германска страна вече са одобрени 26 балнеоцентрове и хотели.

По информация на Българския съюз по балнеология и спа туризъм вече са записани и първите индивидуални пакети по превантивна медицина в курортните комплекси Св. св Константин и Елена и Албена.

Те са за хора на възраст 65+ с проблеми на опорно-двигателния апарат и освен процедурите, имат нужда и от повече слънце за заболяванията си.

Целта е тази година са успеем да привлечен между 2000 и 5000 от Германия. Всичко зависи от бюджета за промоция, за да се стигне до лекарите и до крайния клиент, който да предпочете България пред Словакия например, заявиха от Министерството на туризма. Оттам уточниха, че в Германия има 109 здравноосигурителни каси, които вече са запознати с условията за здравен и медицински туризъм в нашата страна. Някои от тях вече предлагат конкретни оферти за своите осигурени.

Експерти смятат, че е изключително важно България да бъде презентирана на немския здравноосигурителен пазар, като целта е информацията да достигне не само до осигурителните институции, но и до лекарите, които да изпращат своите пациенти у нас.

За осъществяване на тези намерения Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) е станала партньор на Министерство на туризма и се явява координатор при комуникацията с касите. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък е одобрила и подкрепила пилотна програма, предложена от ГБИТК за съвместно популяризиране на българския медикъл спа продукт на пазара в Германия.

Според проучване по балнео и спа туризъм заемаме второ място след културния туризъм.

Причината е, че България предлага висококачествено обслужване от много добри професионалисти на конкурентни цени, като е сред държавите с най-голям брой болнични легла в Европа. Едно от основните заключения в продуктовия анализ е, че България и българското здравеопазване предлагат много предимства, които не са на разположение в редица здравни системи на държави, които считаме за много по-развити от нас, обясниха експерти от Министерството на туризма. Достъпът до лекарите, капацитетът на болниците, силните школи в много клонове на медицината – това са все силни страни, които често не забелязваме, а те са реално съществуващи и на разположение на всички здравноосигурени лица. България има сравнително висок дял на лекарите и най-висок дял на зъболекарите в ЕС на глава от населението, допълниха те предимствата на нашата страна в сферата на медицинския и здравен туризъм спрямо останалите държави в общността.

От Министерството на туризма посочиха още, че в момента се подготвя продуктов анализ и план за развитие на здравния туризъм за периода 2020-2025 г., който е в изпълнение на Плана за действие към актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма за периода 2014-2030 година.

Узбекистанци искат да лекуват стави с минералните ни води

Узбекистанци искат да лекуват ставни, неврологични и други заболявания с минералните води на България. Оттам вече има проявен интерес да бъдат изпращани пациенти с различни заболявания в български балнеосанаториум, като за това другата страна може да предостави здравни заведения за лечение на наши граждани. Това съобщи доц. Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейския медицински форум и поясни, че от там искат да развиват освен здравен и медицински конгресен туризъм, допълни той.

Според доц. Кехайов таргетът на медицинския и здравен туризъм, който предстои да бъде развиван по-активно, трябва да бъде по-висок от досегашния на масовия летен туризъм, към който се насочват европейци средна ръка и дори под това ниво.

„В тази сфера трябва да има реални стратегии, тъй като възможностите и потенциалът на природния ни ресурс е голям. Те трябва да се използват и така да привличат финансови средства в българската страна. Освен това, когато този сегмент от туризма е добре развит, ще има възможности и за повече ангажирана работна ръка както от специалисти, така и от помощен персонал“, посочи доц. Кехайов.

По-конкретни разговори предстоят по време на международна медицинска конференция с участници от 25 страни, която ще се състои от 14 до 17 май в Москва. Един от основните въпроси ще бъде именно развитието на медицинския и здравен туризъм, както и на медицинския конгресен туризъм.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име