23 са общо случаите на коронавируса COVID-19 у нас, по данни на Министерството на здравеопазването. Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ жена доказват новия коронавирус при 7 души. По-рано днес от Националния оперативен щаб беше оповестено, че COVID-19 е доказан при други 9 лица. Случаите са регистрирани в столицата. Новината съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб срещу коронавируса.

Във връзка с новите 9 случая, ген. Мутафчийски уточни, че във ВМА се очакват да пристигнат двама от установените със сигурност, че са положителни. „Едната е настанена още през нощта около полунощ. Тя е придружителка, която вчера обявихме за положителна. Намира се в средно тежко общо състояние с двустранна бронхопневмония. Останалите лица са със лека симпотаматика. Чрез Националната лаборатория са установени още 6 положителни лица, стават 9. От тези 6 положителни лица четири лежат в белодробната болница, които са от групата на контактните на починалата жена. Останалите не се намират в болнични заведения, а са преминали амболаторно. Когато те се издирени, подадени са, със специализиран транспорт, ще бъдат настанени от една от четирите заповядани болници. Тези лица, които са установени във ВМА от нашата лаборатория, те със сигурност ще пристигнат във ВМА“, каза още ген. Мутафчийски.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев препоръча човек с хрема и кашлица да не ходи при възрастните си роднини.

По думите му е много важно възрастният човек да се обади, когато състоянието му не е много увредено. Той отбеляза, че починалата жена е била толкова зле, че е припадала в болницата. „Това е едното нещо и второто – съветвам възрастните хора, освен да се пазят – малко витамин С, малко витамин D и задължително проветряване“, допълни още проф. Кантарджиев.

По думите му хубаво ли е времето, прозорците трябва да са отворени. „Един пръст отворен прозореца в автобуса, десет пъти по-малко заболели от респираторни инфекции“, каза още професорът.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име