Здравната система на България е в колапс още от т.нар. здравна реформа извършена през 1999-та година, когато беше заложен изключително пагубният принцип – болниците да станат търговски дружества. Това заяви д-р Костадин Костадинов, лидер на ПП „Възраждане“ и водач на листата във Варна. Той посочи, че в момента, в който това се е случило лекарите са се превърнали в търговски агенти, а пациентите са станали клиенти.

„Всичко това доведе до там, че в момента здравеопазването се е превърнало в една машина за пари или по-лошо – в машина за пране на пари. Там на практика здравето е последното нещо, което интересува хората, които са вътре в системата на здравеопазването. Това освен неморално е и лошо поради факта, че много голяма част от българските лекари са достойни медици, които искат да опазват здравето на хората, но самата система ги принуждава да се превръщат в търговци. Това е и причината в момента болниците да са пълни с болни от коронавирус.

Ще спомена и цифри. Около 0,2% от заболелите с COVID-19 умират, около 0,8 до 1% изкарват болестта тежко. Т.е. това са по-малко от 1% хора, които реално имат нужда от квалифицирана медицинска помощ, а останалите, които прекарват коронавируса, в по-голямата си част, дори не разбират, че са болни. В момента, в който обаче някой получи положителен резултат след направен тест за COVID 19, започва да се плаши, което се дължи на насажданата медийна психоза и съответно иска да влезе в болница, където да бъде наблюдаван.

И в момента болниците са пълни с хора с коронавирус, което обаче е добре за лечебните заведения. Клиничната пътека за лекуване на коронавирус вече отива към 1500 лв. С други думи, болниците се пълнят с хора, които биха могли да се лекуват и у дома. От това обаче следва, че се отменят плановите операции, в резултат на което страдат хората, които наистина имат нужда от медицинска помощ. В следствие тези неадекватни мерки се увеличават и страничните смъртни случаи.

За мен тази пандемия е един изкуствен проблем създаден от управляващите, с който се убива не само българската икономика, но и българската народност“, каза в заключение лидерът на партия Възраждане д-р Костадин Костадинов.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име