Масово тестване на учителите за COVID-19 започва от 25 януари. Това заяви пред журналисти във Велико Търново министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той допълни, че ваксинацията на преподавателите и служителите в социалните домове, която предстои, вероятно ще се прави от служители на РЗИ, които ще отговарят и за цялата организация на процеса. Министър Ангелов посочи, че двата сектора, в които се предвижда облекчение на строгите противоепидемични мерки, са образованието и здравеопазването. То ще започне още от утре, с издаването на заповед, за която стана ясно на редовния брифинг тази сутрин.

„В нея ще е разписано кои специалности във висшите училища се връщат в присъствена форма на обучение. Това се отнася и за учениците, чиито специалности също изискват практически занятия, които няма как да бъдат отменени“, обясни министър Ангелов. От утре се възстановяват и плановия прием в болниците, както и плановите операции.

Относно днешните мирни протести на хората на изкуството от цялата страна той коментира, че с изявено недоволство няма как да се постигне нищо. „До момента съм дал ясни сигнали, че не се притеснявам от протести. Водя разговори с всеки, отворен съм към всеки. Не искам да съм харесван и обичан, искам да съм полезен. С протести няма да постигнем нищо. Сядаме и говорим. Ако заболеваемостта продължи да спада, след като пуснем училищата, практическите занятия в университетите, ако тенденцията се задържи и заболевамоестта е под 120 на 100 души население, да ще вървим към постепенно отваряне“, посочи още министър Ангелов.

Здравният министър коментира, че всеки един български гражданин, който иска да бъде имунизиран срещу коронавирусна инфекция, сам ще избира ваксината, която да му бъде поставена. Всеки може да прочете повече информация в специално създадено приложение. Към момента се предвижда дозите, които не се употребят у нас да бъдат насочени към българите в Западните Балкани и източното пространство.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име