Създадени са две допълнителни лаборатории за диагностика на коронавируси в страната. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, заместник-началник на кризисния щаб за коронавируса и директор на Центъра за заразни и паразитни болести, на брифинг пред ВМА.

„По предложение на оперативния щаб а коронавируса Министерство на здравеопазването разпореди създаване на две допълнителни лаборатории за диагностика на коронавируси. Това са лабораторията, която се разкри в УМБАЛ – Стара Загора и разкритата в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Референтната лаборатория на центъра снабди тези лаборатории с началните тестове“, посочи той.

„Всички лаборатории в страната, които имат съмнение или положителен резултат за заболяването, трябва веднага да изпратят материала в референтната лаборатория за потвърждение. Нашите ангажименти като членове на ЕС е всички нови случаи на коронавирусна инфекция трябва да бъдат потвърдени в референтните за Европа лаборатории. Това са лабораторията в Шарите в Германия и лабораторията в университета „Еразмус“ в Холандия“, добави той.

„Колегите от страната, които изпращат материали за лабораторна диагностика, трябва много внимателно да прочетат инструкциите и да изпращат материалите навреме, така че в 9.00 часа да започнем тяхното изследване. Практиката да се изпращат недобре опаковани и съхранявани материали сериозно рискуват грешна диагноза“, каза още проф. Кантарджиев.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име