1129 българи се нуждаят от нов орган, който да им бъде присаден, за да бъде спасен животът им. От тях 1011 чакат за донор на бъбрек, 50 за черен дроб, 39 за сърце, 19 за бял дроб и 10 за панкреас, показват последните данни на агенция „Медицински надзор“.Заради липсата на донори здравното министерство започва от днес национална кампания, която да насърчи донорството. Мотото й е „Да! За живот!“ и ще бъде представена лично от здравния министър Кирил Ананиев.

Целта на кампанията е да повиши осведомеността на обществото колко е важно донорството. Именно набирането на повече донори на органи е една от основните мерки в Националната програма на министерството за подпомагане на трансплантациите.При старта на кампанията ще бъдат представени и данни от социологическо изследване за нагласите на българските граждани към донорството на органи и трансплантацията.От началото на годината в България е имало 14 донорски ситуации от трупен донор, за цялата 2018 г. те са били общо 16, а през 2016 г. -17.

Най-много донори за последните 5 години е имало през 2015 и 2017 г. – по 19. Донорството е проблем не само у нас, но и в цяла Европа. България обаче от години се нарежда на едно от последните места.

ИЗТОЧНИКв. 24 часа

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име