От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки. Това стана ясно след среща при министър-председателя Бойко Борисов с министъра на здравеопазването и представители на БЛС.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че държавата ще използва само законно установените механизми за финансиране на лечебните заведения – Наредба 3 на Министерството на здравеопазването, с която се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване – финансиране на лечебни заведения в труднодостъпни райони, белодробни болници, психиатрични болници и спешната помощ, както и финансиране чрез НЗОК по клинични пътеки. „Някои от тези клинични пътеки с десетилетия не са изменяни. Не е оценен достатъчно добре и трудът на медицинския персонал, който ги използва. Заедно с БЛС ще преценим кои клинични пътеки ще бъдат увеличени и с колко, като ще акцентираме върху разходите за персонал“, заяви Ананиев. Той посочи, че е за Министерството на здравеопазването е важно да бъдат остойностени по добър начин клиничните пътеки, свързани с детското и майчино здравеопазване.

„За първата група от лечебни заведения, които се финансират през Министерството на здравеопазването по Наредба номер 3, там финансирането на болниците ще стане на база на преминали болни и обслужвано население. Това са обективни критерии, с които парите ще стигнат до съответните лечебни заведения“, заяви Ананиев. Той посочи, че за болниците, които ще бъдат финансирани от НЗОК, ресурсът ще определи увеличението на клиничните пътеки, като той е 50 млн. лв. „Самото разпределение в лечебните заведения се извършва на база на вътрешни правила. Ситуацията в различните лечебни заведения е различна“, обясни той.

ИЗТОЧНИКАгенция „Фокус“

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име