Напредъкът в научните изследвания отключи тайните на раковата клетка. Благодарение на тях се внедряват нови, интелигентни лечения. Започват да придобиват значение все по-пер-сонализирани и целенасочени терапии спрямо генетиката на раковите клетки вместо традиционните подходи за лечение на заболелия орган.

Едно от най-големите постижения в лечението на рак през последните години несъмнено е имунотерапията. При този метод клетките на имунната система на пациента се използват за борба с раковите клетки. Имунотерапията осигурява положителен резултат при много от често срещаните ракови заболявания.

Преди 5-10 години се смяташе, че имунотерапията на всеки пациент трябва да бъде персонализирана. Обаче науката откри, че всеки вид рак преодолява имунната система на организма, използвайки един и същ механизъм. Тялото произвежда протеин, наречен PD1, за да се предпази от собствената си имунна система. Раковите клетки избягват имунната система, като произвеждат PD1. Това откритие е пробив за медицината и носи със себе си лекарства, които блокират PD1.

Медицинският свят също откри, че имунната система е много добра в разпознаването на някои мутации (промени в генетиката на клетките), но може да пренебрегне други. За първи път това е открито при рак на дебелото черво -10-15% от пациентите имат ген MMR или неговите генни аномалии. Тези пациенти се повлияват много добре от имунотерапията. Освен това при повечето от тези пациенти само имунната система има силата да унищожи рака. Разглеждайки генното разстройство в тъканта, а не рака на органна основа, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри имунотерапията при всеки рак с висок генетична предразположеност към мутации, без значение дали е рак на дебело черво, панкреас, стомах или бял дроб. Това е много важно развитие.

Друг метод за обучение на клетките е т.нар. живо лекарство (CAR-Т Cell). Това всъщност е персонализирана имунотерапия – метод на лечение, използващ собствени бели кръвни клетки на всеки пациент (Т-клетки). Тези клетки, които имат много важно място в нашата имунна система, могат да бьдат отделени от кръвта чрез нови технологии. След това тези клетки се обучават извън тялото на пациента, в лабораторна среда, за да разпознаят специфичен вид протеин, образуван само от съответния вид рак. Лекарството специфично за пациента се произвеж-да от собс-твените иму нни клетки на пациента. В момента има одобрение за приложение срещу някои видове левкемия и лимфом само от FDA, но все още не и в Европа.

Най-добрият аспект на имунотерапията е, че ако пациентът се повлияе от имунотерапията, лечението може да бъде спряно. Ефектът върху стимулираната имунна система е траен, тъй като това лечение действа чрез укрепване на имунната система, а не чрез директно убиване на рака. Точно както при ваксините срещу полиомие-лит или малария – веднъж ваксиниран, човекът не може да се разболее през целия си живот, защото имунната система разпознава чуждата клетка и се намесва незабавно. По същия начин, когато нашето тяло разпознава раковите клетки с помощта на имунотерапията, регресиите в тумора са по-дълготрайни от химиотерапията. Понякога ракът не е напълно унищожен, вероятно 80%, но въпреки това не е необходимо да се провежда друго лечение на пациента.

Може ли имунотерапията да измести химиотерапията?
Знаем, че химиотерапията се използват като метод за предотвратяване на растежа, развитието и прогресията на рака. Но намалява ли използването на химиотерапията, след като се увеличава приложението на имунотерапията? Научните изследвания и практиката показват, че химиотерапията и имунотерапията са по-успешни, когато се използват в комбинирана терапия, защото новите антигени (нео антигени), образувани в тъканта от химиотерапия, увеличават ефекта на имунотерапията.

ИЗТОЧНИКв. Струма

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име