Двете потеницални огнища на коронавирус се потвърдиха. Освен двата съмнителни случая на коронавирус в Плевен и Габрово, се потвърдиха и още два в двата града. Информацията бе съобщена след среща при премиера Бойко Борисов на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев коментира, че новите проби са постъпили в Националната референтна лаборатория в 3.15 ч. от Плевен и в 4.00 от Габрово. „Резултатите са следните: от изследваните проби от град Плевен се получи положителен резултат, утвърдителен на 27-годишния мъж, който вчера беше съмнителен. Новата проба е положителна“, каза още Кантарджиев. По думите му при изследваните 24 проби от Плевен, това е в отделението по белодробни болести, се доказва втори случай положителен за коронавирус при мъж на 61 -годишна възраст. „Втората порция изследвани материали, това са изпратени 46 проби от болницата в град Габрово. Резултатите, които се получиха за Габрово са следните: положителна е пробата на жената, която вчера в 00:00 ч. ви казахме, че е съмнителна. Това е жена на 75-годишна възраст. Освен това от изработените в Националната референтна лаборатория проби, има една проба на лице, което е медицински персонал. Осми март сме, жена е“, каза още професорът.

Председателят на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира, че ограниченията във връзка с коронавируса няма да имат препоръчителен, а императивен характер. „Също така търсят се резрви и в самите болници. Самите болници са в карантинно състояние, особено отделенията, в които са открити тези пациенти. Тече процес на дезинфекция на самите отделения“, допълни още ген. Мутафчийски.

От своя страна доц. Ангел Кунчев също потвърди, че болниците работят без паника. „Много спокойно, много нормално. Днес очакваме още допълнителни проби. Болниците работят под контролиран достъп със съдействието на колегиете от МВР, така че да не се пречи на работата им. Освен това те работят в режим на спешност, няма да бъдат приемани пациенти, които могат да отложат срещата си с лекар и лечението си“, коментира още доц. Кунчев.

След тази новина се проведе извънредно заседание на Министерски съвет. Правителството прие извънредни мерки заради коронавируса. Министерски съвет забрани износа на маски и защитни обекла заради коронавируса. Правителството отмени всички културни и спортни събития на закрито в цялата страна. Кабинетът реши още Министерство на здравеопазването да издаде заповед за специален режим на болниците в Плевен и Габрово, където бяха установени първите случаи на коронавирус.
Градове обаче няма да бъдат затваряни. Премиерът Бойко Борисов призова българите да покажем, че сме дисциплинирана нация и нищо не ни плаши. Според министър-председателя има достатъчно тестове за коронавирус. „Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, но вече имаме и много фабрики италиански, които в България работят“, коментира министър-председателят.
По думите му в Турция са договорени 50 000 маски. „Сега щом мине точката на Министерски съвет, сме се уговорили там да подпише в Турция договора, за да може камиона да тръгне към България. Даже няма да чакат и плащането. Просто документът трябва да може след това заседание да тръгне „, допълни още Борисов.

Според премиера Бойко Борисов коментира, че политиците трябва да дадат личен пример и всеки от политиците и посочи, че от днес нататък е необходимо да се покаже как се спазват мерките за коронавируса.
Стана ясно, че 254 са болничните листове с карантина за коронавируса в цялата страна. Тези данни съобщи министърът на социалната политика Деница Сачева на извънредното заседание. Тя препоръча на хората, които нямат неотложна нуджа от адмивнистративни услуги на НОИ, да избягват това.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че има извънредни мерки в Плевен и Габрово, вероятно в понеделник или вторник допълнително ще бъде удължена ваканцията. Той допълни, че двете висши училища и в Габрово така или иначе са отменили занятията в сряда.На въпрос дали ваканцията ще се отрази на външното оценяване, министърът уточни, че винаги може да се направи така, че външното оценяване да обхване по-малко теми.

Кметът на Плевен Георг Спартански коментира ситуацията в града. Той изрази надежда да няма паника заради случаите на заразени с коронавирус в града. По думите му истерията няма да помогне. „Трябва без паника да се следват указанията на кризистните щабове, да се спазват хигиенните норми, да се ограничат масовите събирания и прояви. Хората трябва да бъдат по-отговорни към здравето си, като приемат елементарни мерки в това отношение. Тези мерки са широко описани“, подчерта Спартански. „Надявам се, че хората ще запазят спокойствие. Не можем да затворим държавата и градовете си, остава просто да запазим спокойствие и да спазваме това, което се изисква от нас, и което можем да направим, за да ограничим разпространението“, посочи още кметът на Плевен.
Междувременно Wizz Air отмени полетите си до Северна Италия с цел овладяване на огнището на коронавирус.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име