Епидемични взривове от Хепатит А са регистрирани в части от София и Сливен. Болестта на мръсните ръце е засегнала столичния район „Люлин“, в частност квартал „Филиповци“, потвърдиха от Министерството на здравеопазването пред „Труд“. Случаи са регистрирани още в село Градец, Сливенско, както и в Търговище. В София, в периода 2.09.- 02.10.19 г., са заболели 11 души, от които 9 деца от 2 до 12 год. и 2-ма възрастни. Всички те са хоспитализирани.

Кметът на район „Люлин“ е уведомен за почистване на улиците, претърсване на нерегламентирани сметища, осигуряване на ежедневно сметоизвозване и провеждане на дезинфекционни, дезинсекционни и дератизационни действия. Връчени са и предписания на учебните заведения за дезинфекция на повърхности и подове.

Контактните лица на заразените са под наблюдение и им се провеждат периодични изследвания. Епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип А е докладван и в село Градец, обл. Сливен. От началото на годината до 14.10.2019 г. са регистрирани 71 потвърдени случаи, преминали болнично лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Ив. Селимински-Сливен“. Оказва се, че болните живеят при лоши санитарно-хигиенни условия. Започнало е ваксинирането на контактните лица до 15 години. В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище пък са хоспитализирани 3 деца от едно семейство. Случаите са лабораторно потвърдени.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име