Училища по изкуствата се включват в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията и казват: „Да! За живот!“ чрез различни творчески инициативи и авторски проекти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Възпитаниците на музикални и художествени училища ще предадат своите послания за живот със специално подготвен от тях флашмоб. Организираните от тях прояви ще бъдат представени днес на 8 места в страната. Акциите имат за цел чрез силата на музиката и изкуството да допринесат за по-доброто разбиране на темата за донорството и привличане на общественото внимание към нея.

Кампанията на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започна на 5 ноември и ще продължи до 5 декември. Графикът с изявите на училищата по изкуствата може да видите на сайта www.zajivot.bg, в раздел „Предстоящи събития“ и на сайта на Министерството на културата.

Готовност да изразят своята съпричастност към инициативата заявиха учениците и преподавателите от Националното училище за фолклорни изкуства в град Широка лъка, където всички ученици ще пеят в подкрепа на донорството и трансплантациите. В същото време съучениците им от Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов“ – Русе ще изпълнят фолклорна китка от специално подбрани за събитието музикални произведения.

Кукли от хартия в човешки ръст ще бъдат „разиграни“ от учениците на Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян в началото на пешеходния мост в стария център на града.

С авторски проекти в кампанията се включват две от училищата към Министерството на културата в Пловдив. Народният хор на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” ще изпълни няколко произведения под ръководството на диригент Явор Тасков. Учениците от 11 и 12 клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства пък ще издигнат едновременно своите плакати с послания, изработени от тях за събитието.

В инициативата участват и учениците от Професионална гимназия по каменообработване в Кунино, които ще нарисуват „на живо“ послание във формата на сърце. Тяхната мисия е да предадат посланията за живот не само помежду си, но и сред жителите на малкото врачанско село.

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен от своя страна ще отбележи месеца на донорството с шествие, което ще започне от двора на училището и ще спре до градската градина в центъра, където е разположена изработена от учениците плоча с послания за съпричастност.

Младежкият джаз бенд на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София ще изпълни музикалното произведение „Хамелеон“ от Хърби Хенкок, с което наскоро спечели престижно международно отличие в САЩ,

Гимназистите и преподавателите им ще бъдат облечени в еднакви тениски с логото на инициативата „Да! За живот!“. Те ще раздават рекламни материали и специално изработените за целите на информационната кампания символични „Донорски карти“, чрез които всеки може да заяви своята воля, да стане донор при настъпило нещастно събитие. Картите могат да бъдат отпечатани от всеки от сайта на кампанията или да бъдат получени от доброволците на Българския червен кръст във всички 27 областни града на страната.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име