Ракът на белия дроб се увеличава стремително в последните години. У нас всяка година заболяват около 4200 души, от които около 3200 са мъже, съобщи проф. д-р Асен Дудов, дмн, началник на Клиниката по медицинска онкология в „Аджибадем Сити клиник УМБАЛ „Младост“, на семинар на тема: „Поеми си дъх – за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“.

Въпреки постиженията на науката, белодробният рак остава сред най-смъртоносните видове рак, причиняващ повече смъртни случаи, отколкото общо случаите на рак на гърдата, простатата и дебелото черво – у нас и по света, каза още проф. Дудов. Той разгледа и причините за развитието на този вид рак, като уточни, че пушенето е доказан фактор, но не е коректно да се абсолютизира. Има и други причини, сред които са азбестът, газът радон, генетичната предразположеност, замърсеният въздух и др.

„Не е вярно, че само пушачи заболяват от рак на белия дроб. Диагностицираме и пациенти, които никога не са пушили и редовно са ходили по планините. Другият мит е, че повече жени умират от рак на млечната жлеза – напротив, повече жени умират от белодробен рак, докато преживяемостта при рака на млечната жлеза се увеличи много в последните години“, обясни проф. Дудов.

Проф. д-р Димитър Костадинов, дм, началник на Бронхологичното отделение към МБАЛББ „Света София“, посочи, че най-новото в диагностиката, с приложение от 2018 г., е конусно-лъчевата компютърна томография с увеличена флуороскопия, която съчетава диагностиката с възможности за лечение. В експериментален период е методът роботизирана бронхоскопия, чиито проучвания трябва да приключат до 2022 г.

Проф. д-р Светлана Христова, дм, началник на Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ „Александровска“, посочи, че от началото на XXI в. се увеличават аденокарциномите на белия дроб за сметка на плоскоклетъчния карцином, който по принцип е характерен за пушачите.За иновациите в лечението и приноса на персонализираните терапии говори д-р Красимир Койнов, началник на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Сердика“.

Най-иновативните подходи като таргетната терапия са създадени на база генетичните изследвания и удължават живота на болните, обясни той и даде 3 примера за успешно лечение с ново таргетно лекарство, разрешено в САЩ през 2018 г., с което туморите намаляват и настъпва пълна ремисия. Успехи бележат и имунотерапевтичните лекарства. Механизмът на действие е, че се отблокира собственият имунитет да се бори с тумора, обясни д-р Койнов. Той цитира данни от ново проучване, според което с такъв медикамент, който се реимбурсира и у нас от 2 г., се постига 5-годишна преживяемост при близо 30% от пациентите с рак на белия дроб. За сравнение, със стандартна химиотерапия тя се постига само при 3-4% от болните.

чрезв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име