Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както има такава и за възрастните. Тя обаче трябвало да се плаща от държавата, не от родителите. За това настояха делегатите на Българския лекарски съюз на извънредния си национален събор в Обзор.

В момента детските лекари не получават нито лев за преглед на дете. Приходите им от здравната каса са т. нар. капитация – сума за всеки пациент, когото имат в листата си. Извън това обаче джипитата педиатри не получават други средства. Само специалистите имат допълнително финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.

„С промените преди 20 години се въведе потребителска такса за преглед при джипи и специалист. Още тогава обаче е определено, че тези, които работят с деца, няма да получават такава такса, което е и една от причините днес да има отлив и липса на интерес към специалността, включително цели педиатрични практики стоят свободни, защото няма кой да работи в тях. Въвеждането на потребителска такса за преглед е част от отношението към лекарите педиатри, които искаме да задържим“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той обясни, че лекарите не искат таксата да се поема от родителите, а от държавата. Конкретни искания за размера й няма, но дори да е 1,90 лв., колкото е за пенсионерите, е стъпка напред, коментира още д-р Маджаров.

ИЗТОЧНИКв. 24 часа

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име