С 520 000 лева от Министерството на здравеопазването и 50 000 лично участие, ръководството на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна е успяло да обнови изцяло Клиниката по Неврохирургия. Звеното не е ремонтирано повече от 20 години. Това обясни директорът на болницата д-р Красимир Петров.

Според д-р Петров това е последната клиника от стария терапевтичен блок, която не е била обновена. Сега всички стаи са приведени към европейските изисквания, извършени са пълни ремонти на газова инсталация, на канализацията, изградени са отделни санитарни възли и нови модерни операционни зали. Важна част от ремонта в старата сграда обаче е поправянето на парапетите на основното стълбище.

Мястото се свързва с тежък инцидент, станал в началото на тази година, когато малко дете падна през пролука от третия етаж. „С още 150 000 лева, също отпуснати от Министерството на здравеопазването са направени и два нови асансьора“, обясни още д-р Петров. Той припомни, че средствата са заделени след друг инцидент в болницата, когато един от старите асансьори пропадна и рани няколко души. „Това, което остава да се направи от тук нататък, е да се обнови и фасадата“, допълни директорът на болницата. Д-р Красимир Петров коментира, че откакто е била ремонтирана, Клиниката по неврохирургия е повдигнала заработката си. Най-често лекарите извършват операции, свързани с травми, но не са рядкост и сложни операции на гръбначния мозък и на главния мозък.

Според началника на клиниката проф. Светослав Калевски, въпреки доскорошната нужда на звеното от радикален ремонт, в нея има нужната апаратура. Над 1200 души преминават през нея всяка година. „Правим всякакви операции, но най-вече гръбначна хирургия. Тук сме известни с качествена неврохирургия“, обясни той и добави, че наскоро екипът му е успял да изправи на крака млада жена, която е била инвалидизирана вследствие на стара травма на прешлен от гръбначния стълб. „Ежедневието на неврохирурзите е изключително тежко, работи се денонощно и не всеки има качествата и таланта“, обясни проф. Калевски. Според него в клиниката се лекуват както пациенти от цяла България, така и чужденци от Германия, Холандия и Англия.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име