Световната здравна организация (СЗО) обяви, че до разработването на ваксина за коронавируса остава още много време, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe. Представители на СЗО заявиха това по време на пресконференция в Женева.

„Не трябва да очакваме да видим ваксина поне за още 12 месеца или повече“, заяви говорителят на СЗО д-р Маргарет Харис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че ваксината вероятно ще е готова до края на годината, докато през март тя изрази надежда, че ще има такава дори преди есента. Това изявление дойде след преговорите с фармацевтичната компания CureVac и не съответстваше с мнението на експертите, според които за изпитанията и разпространението на една ваксина са необходими поне 12 до 18 месеца, т.е. тя вероятно ще е готова в средата на 2021 г.

Докато някои страни обмислят да смекчат мерките за карантина, говорителят на СЗО предупреди, че Европа вероятно не е стигнала до пика на заразата. Тя допълни, че страните трябва да смекчават мерките „стратегически“ и не наведнъж.

„Що се отнася до пандемията, 90% от случаите идват от Европа и САЩ. Така че със сигурност не сме стигнали до пика“, каза Харис.

По-рано по време на пресконференция в Белия дом президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че СЗО са „се провалили в задълженията си и трябва да бъдат държани отговорни“ за това, след което обяви, че страната му ще спре да финансира организацията на ООН.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име