Световната медицинска асоциация категорично осъди Руската инвазия в Украйна. Това стана по време на Генералната асамблея, провеждаща се в Берлин, Германия в периода 5 – 8 октомври 2022 г. На Форума присъстваха представители от над 50 страни в т.ч. Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, САЩ, Чехия, Тайланд, Япония и др.

И тази година България беше представена на престижното събитие от президента на Югоизточно- Европейския Медицински Форум, проф. Андрей Кехайов. Вицепрезидентът на ЮЕМФ и президент на Украинската медицинска асоциация – д-р Олег Мусии чрез свои представители връчи сертификати на Световната медицинска асоциация с благодарност за оказаната финансова и морална подкрепа през тези тежки за Украйна и украинските лекари.

В различните сесии на Генералната Асамблея на СМА бяха обсъдени и приети и важни текстове, касаещи Медицинската етика в глобализирания свят, Психичните болести, последващи Ковид-19 и др.

В рамките на последния ден от престижното събитие встъпи в длъжност и новият президент на Световната медицинска асоциация- д-р Осахом Енабулеле от Нигерия. Освен това, по традиция, беше избрана и бъдещата президентка на Асоциацията д-р Масома Ал-Али, която е настоящ вицепрезидент на Кувейтската медицинска асоциация. Д-р Ал-Али ще встъпи в длъжност и ще оглави СМА през 2023 година.

Веднага след като бе избрана, президентът на Югоизточно- Европейския Медицински Форум проф. Андрей Кехайов успя разговоря с д-р Ал-Али и отправи покана към нея да посети и опознае България. Жестът бе върнат и бъдещият президент на СМА покани проф. Кехайов на честването на 60-тата годишнина от създаването на Кувейтската медицинска асоциация през ноември т.г.

В рамките на събитието президентът на ЮЕМФ проведе разговори с генералния секретар на СМА- д-р Отмар Клойбер, вицепрезидента на Японската медицинска асоциация, ръководството на Индийската медицинска асоциация. В рамките на срещите бяха начертани планове за бъдещата им съвместна работа.

След приема, даден от кмета на Берлин – Франциска Гифай, участниците в Асамблеята бяха поздравени и от президента на Германия- г-н Франк-Валтер Щайнмайер чрез видео съобщение.

В рамките на форума, който се проведе в периода 5 – 8 октомври 2022 г. участниците имаха възможността да се запознаят и с историческите забележителности на Берлин.  Следващото събитие на Световната медицинска асоциация ще се състои в Найроби, Кения.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име