Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината на един работник. Това предложение ще бъде обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи социалният министър Бисер Петков.

Промяната се предлага като част от мерките на правителството за справяне с проблема с фалшивите болнични.

Сред другите предложения, които ще бъдат обсъдени на Тристранката, е личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични. „Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни без прекъсване. Обсъжда се предложение да се намали този срок – мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни“, казва Петков.

Социалният министър е уточнил, че в НСТС ще бъдат обсъдени всички възможни мерки за ограничаване на фалшивите болнични: „Нека да поставим темата на един широк разговор и съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие“, каза Петков.

От КТ „Подкрепа“ пък ще предложат първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите. И това предложение ще бъде направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име