Медицинският канабис да бъде разрешен за употреба у нас, иска в писмо до Министерството на здравеопазването Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

„Така е вече в повечето държави в Европа и в САЩ, одобрени са за употреба и лекарства на базата на кана-биноидите – вещества в канабиса, при това не само за неповлияващи се от медикаментите за лечение на епилепсия, а и при други диагнози, обясни председателката на родителската асоциация Веска Събева. Потенциално това е в интерес на около 30% от хората с епилепсия, които не се повлияват от използваните досега терапии. С нас се свързаха и майки на деца с онкологични заболявания, които предложиха да обединим усилията си медицински канабис да се разреши за употреба с рецепта и у нас.“

Най-засегнати от епилепсията са децата, тъй като над 60% от епилепсиите започват в
ранна или юношеска възраст. Медикаментозната резистентност (неефективност) се смята за доказана, когато два подходящи и правилно приложени медикамента не са довели до задоволителен контрол на епилептичните пристъпи.

Интересът към медицинския потенциал на растението ескалира през 90-те години след откриването на канабиноидна система в мозъка и опитите канабиноидите да се използват за лечение на хронична болка и неврологични разстройства като епилепсия и множествена склероза.

Алтернатива за хората, които не се повлияват от лекарствата, е хирургичното лечение. Единственият за България център е в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Там за 10 г. са направени 250 операции с цел пълент контрол над пристъпите. Успехът е при около 70% – съпоставим с резултатите в аналогичните центрове по света, обясниха невролозите.

ИЗТОЧНИКв. 24 часа

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име