Максималната цена на лекарствата от паралелен внос не може да бъде по-висока от тази, на която се регистрира и продава медикаментът у нас, това гласят промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Текстовете са публикувани на страницата на Министерството на здравеопазването (МЗ) за обществено обсъждане Практиката беше такава доскоро, но с решение на Върховния административен съд от 18 юни 2019 г. тя е отменена.

От ВАС смятат, че в доклада на здравното министерство, което е вносител, липсват мотиви за приемането на разпоредбите. Според здравното ведомство обаче с отмяната на тези правила се създава празнота в нормативната уредба. Не са ясни необходимите документи и реда за провеждане на процедури за образуване на пределна цена на лекарствата, получили разрешение за паралелен внос. Отпада и изричното изискване пределната цена на лекарствения продукт от паралелен внос да не бъде по-висока от утвърдената от Съвета пределна цена на еднаквия или подобния лекарствен продукт, подчертават от МЗ.

Експертите на министерството смятат, че липсата на това ограничение може да доведе до регистриране на различни цени за един и същ продукт -на този от паралелен внос и на еднаквия или подобния лекарствен продукт у нас. „С предложената промяна ще се въведе отново действащото и до момента изрично правило пределната/максималната цена на лекарствения продукт от паралелен внос да не бъде по-висока от утвърдената от Съвета пределна цена на еднаквия или подобния лекарствен продукт по чл. 214 от ЗЛПХМ“, аргументират се от министерството. Срокът за обсъждане на промените е 14 дни. Решението за определяне на по-кратък период е продиктувано от необходимостта да се запълнят празнотите в законодателството, обясняват от МЗ.

ИЗТОЧНИКв. Труд

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име