Регионална здравна инспекция – Шумен обявява грипна епидемия за област Шумен от 15 януари. Това съобщиха от РЗИ. Засегнати са всички възрастови групи. С цел прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от ОРЗ и грип сред учениците, препоръчваме на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в областта от 16 до 18 януари. Мерките се взимат заради регистрираната висока заболеваемост през последната седмица – 244.53 на 10 000 души население, както и резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания, които показват наличие на грипен щам тип А.

Лечебните заведения за болнична помощ трябва да преустановят свижданията. Лечебните заведения за извънболнична помощ е необходимо да преустановят работата на женските и детски консултации, да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, да спрат профилактичната дейност. С цел недопускане на усложнения на случаите на грип напомняме на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати. Регионална здравна инспекция – Шумен препоръчва ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства, болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение, при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа и училище.

Спазването на тези препоръки е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца. Регионална здравна инспекция – Шумен продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име