Медицинският щаб в Пловдив реши да бъдат разкрити денонощни приемни кабинети, за да се облекчи работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат с часове за консултация и евентуално приемане, съобщи областният управител Дани Каназирева, по чието предложение се прави това. Кабинетите ще бъдат разкрити в УМБАЛ „Каспела“ – тази вечер от 19.00 часа и в Транспортна болница – четвъртък срещу петък в 00.00 часа.

Същото решение е взето и за МБАЛ „Свети Мина“, но тук Община Пловдив трябва да създаде организацията и да обяви кога най-скоро кабинетът ще заработи. В денонощните кабинети на място специалистите ще преценят дали болният ще бъде хоспитализиран или ще му бъде назначено домашно лечение.

„За мен това е изключително важно решение, защото стотици са сигналите от хора със симптоми и температура, повече от три дни, които отиват в инфекциозна клиника и чакат дълго време на опашка, за да бъдат прегледани. За да не създадем хаос в здравеопазването, моля за отговорно поведение и всеки да следва указанията на личния си лекар и едва тогава да потърси Спешна помощ или кабинетите“, коментира Каназирева.

Тя обясни, че тези кабинети ще бъдат още един филтър за консултиране на пациенти със съмнение за коронавирус. Каназирева допълни, че е получила пълна подкрепа от директорите на УМБАЛ „Каспела“ и Транспортна болница.

Медицинският щаб прие още, по предложение на директора на Спешна помощ – д-р Димитър Христозов, да бъде разкрит денонощен лекарски кабинет и в ДКЦ „Изток“ в Столипиново. Организацията и откриването му е възложено на община Пловдив.

„По този начин на жителите на ромския квартал няма да им се налага да обикалят по останалите здравни заведения в града и ще се ограничи струпването на цели фамилии пред спешните приемни отделения“, коментира областният управител.

Тя отново припомни, че всеки граждани с притеснения и симптоми, първо трябва да се обади на личния си лекар и да следва указанията му. При усложняване на състоянието болният да търси Спешна помощ, която ще го транспортира до приемните кабинети, които ще бъдат разкрити в трите болници. Същият алгоритъм важи и за поставените под карантина лица.

Утре на Транспортна болница ще бъдат дарени предпазни средства и областният управител ще се срещне с медиците и персонала на здравното заведение.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име