Сега е времето подходящо за антигрипна ваксина, защото първо трябва да минат 21 дена от ваксинирането, за да е готова имунната система с предложените и антигени и да има адекватен имунен отговор към микроба, с който се ваксинира човек. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Когато се поставя антигрипна ваксина, както и за повечето ваксини, но за грипната е много важно, човек не трябва да има някаква вирусна инфекция. Затова мисля, че времето октомври и ноември е подходящо за ваксиниране“, допълни още той. Проф. Кантарджиев обясни, че образованият българин има положително мнение към ваксинациите. „Тъй като последните години не крием истината за грипната ваксина, желанието на все повече българи да се ваксинират е документално доказано.

Миналата година още ноември месец свършиха ваксините, допълнително бяха внасяни. По-миналата година в средата на ноември по аптеките нямаше ваксини за грип“, уточни той. „А истината за грипната ваксинация е това, което са казали колегите от центъра за контрол на болестите в САЩ. Ако се ваксинираш за грип, вероятността да се срещнеш с лекаря си през зимата е два пъти по-малка.

Грипната ваксина намалява вероятността да се разболееш, не казвам, че предпазва на 100%, както дифтерийната и морбилната ваксина. Нещо, което е медицински доказано, грипната ваксина намалява усложненията от грипната инфекция“, подчерта проф. Кантарджиев.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име