Всички епидемични мерки срещу коронавируса са същите каквито за грип. Това каза на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Преди 10 дни, с която създадохме работна група от вирусолози, специалисти, доктори на медицинските науки, доценти и подбрахме реактивите, които поръчахме веднага да се купуват. Тъй като винаги имаме готовност с извършени обществени поръчки. Става дума за реактиви, които могат да докажат заболяването при болен човек“, каза Кантарджиев.

„Вирусологичното изследване за доказване на мутирал корона вирус, така наречения нов коронавирус 2019, може да се докаже в тежкоболен човек с разгърната клинична картина. Материали за това изследване в Националния център ще бъдат пращани само от лекуващи лекари и само то лекуващи лекари в интензивно отделение, където състоянието на пациента е такова, че има презумпция за това заболяване. Заболяването е такова, че за него не може да се мисли без епидемично изясняване“, подчерта проф. Кантарджиев.

„Всички епидемични мерки са същите каквито за грип. Маски, хигиенни кърпички, действа и спирта като дезинфектант, действа и хлорните дезинфектант. Когато се ползват кърпички да не са без дезинфектант. На сайта на Националния център сме дали всичко, което смятаме, че е важно за обществото по отношение на коронавируса“, обясни той.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име