До момента за COVID-19 е платено 4.453 млн. лв. за лечение на пациентите. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

„Вече са почти възстановили нормалната си работа всички болници. За последния месец намалението на обема дейност е около 2.63% е намалението на обема в болничната помощ, в извънболничната е около 4% по-нисък обемът. Проблемът остава в денталната медицина, където имаме до 30% по-ниски обеми“, посочи той.

„Финансирането, което има в НЗОК, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно. Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където блниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили“, каза още той.

„Досега нямаме оплакване за неизплащане навреме. Преди няколко дни преведохме парите на болниците във връзка с дейността и след това имаше и решение на Надзорния съвет за доплащане на тези, които нямат достигнатия обем от дейности. Периодично си плащаме всеки месец, както е по закона и реда“, заяви Салчев.

„До момента за COVID-19 е платено 4.453 млн. лв. за лечение на пациентите. По клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури – 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани. С Анекса, който подписахме, за който преговорите бяха трудни, се вдигнага с 10% всички пътеки, които трябва да заплаща НЗОК, като се добавиха по 20 лв. на пътека. Изискването е организацията на директора на лечебното заведение да бъде така създадена, че да има договор с лаборатория, която изследва за COVID-19 и да се организира редът и начинът за изпращане на пациенти със съмнения за COVID-19“, допълни той.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име