В момента не се налага актуализация на бюджета на НЗОК за тази година. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

„Проведохме с министъра на здравеопазването разговор за договори с медицински сестри, акушерки и рехабилитаторите, които да могат да създават собствени практики. Подготвихме предложение до министъра и сега договаряме как да бъде вкарано, за да се промени Наредбата за основния пакет и на база на това ние ще остойностим и ще кажем как може да се плаща за следващ период това, което сестрите могат да предложат на пациентите извън това, когато са в отношения с болничните лечебни заведения. Има места, в които те могат да помогнат на здравната система. Тръгнахме към реализация на тази идея и бавно и спокойно с Министерството трябва да я реализираме“, каза Салчев.

„Откакто съм управител на НЗОК имам подписани 3 анекса и всяка седмица надзорен съвет. Натоварването е голямо. За следващата година трябва да предоговорим новите обеми и цени във връзка с новата бюджетна процедура, която стартирахме. В момента се обърнахме към всички лечебни заведения да посочват техните планове за следващата година и на база на това да стартираме и бюджетната процедура“, посочи той.

„Следващата седмица очаквам да имаме и среща в Министерството на финансите, за да обсъдим параметрите, на които можем да се облегнем и да видим как ще се плаща на лечебните и здравните заведения и как ще бъдат осигурени българските граждани. Нашата договорка е да не са по-ниски от тези за тази година. В момента не се налага актуализация. Имаме нормално постъпление на приходите, а разходите се движат в разходните норми с изключение на някои девиации в месеците, свързани с лекарствата, но мисля че и там ще бъдат решени проблемите“, заяви Салчев.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име