Президентът на Югоизточно-европейски медицински форум (ЮЕМФ) проф. д-р Андрей Кехайов на работно посещение в Латвия обсъди възможностите за сътрудничество в сферата на здравното обучение и други теми от двустранен интерес. Визитата се реализира по покана на латвийки институции.

В Рига проф. Кехайов проведе двустранни срещи с д-р Анда Чакша, Министър на образованието и науката и бивш министър на здравеопазването. Среща бе реализирана и с Дзинтарс Мозгис, професор по обществено здраве от Рижкия университет Страдинш (Stradiņš) и заместник-директор на Латвийския център за превенция и контрол на заболяванията. По време на посещението бяха проведени и дискусии с вицепрезидента на Латвийската академия на науките, професор в Латвийския университет, кардиолог Андрейс Ерглис и проф. Динс Шмитс, заместник-ректор на Рижския университет Страдинш.

Бяха проведени срещи с г-н Янис Букс, президент на латвийския олимпийски комитет, председател на надзорния съвет на най-голямата латвийска фармацевтична компания „Olainfarm” и д-р Анита Каменщикова, ръководител на най-голямата частна поликлиника „Аура”, г-н Андрей Лейбович, акционер на най-голямата латвийска частна медицинска компания „Repharm” и д-р Виктория Зефирова, отговорен служител на най-голямата латвийска частна медицинска компания „Repharm”.

В рамките на двустранните срещи бяха дебатирани редица въпроси за насърчаване на двустранните отношения и възможностите за взаимодействие в сфери от различен интерес. Акцент в дискусиите беше здравното обучението и квалификацията на младите лекари, като бе отбелязана перспективата за съвместни дейности в сферата на образованите.

Пред събеседниците си проф. Кехайов информира за предстоящия 12-и Международен медицински конгрес на ЮЕМФ, който ще се проведе от 6-и до 10-и септември в Солун. Той представи основните теми и водещите лектори, които ще бъдат включени в тазгодишното издание на събитието. И подчерта значението на събитието за медицинската общност и отправи покана за участие към всичките си събеседници.   „Надявам се на добро сътрудничество по бъдещи общи инициативи, които биха били ползотворни и за двете държави“, коментира още професорът.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име