Липсва адекватна за България трансплантационна активност, която е в пъти по-ниска, отколкото е в Европа. Липсва адекватно финансиране и организация за познаване на пациенти в мозъчна и сърдечна смърт на територията на страната. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на изслушване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Според народния представител основният анализ трябва да бъде – какъв е статусът на мозъчна смърт по болничните заведения. „Липсва и оценка на лекарствената политика при трансплантациите. Няма нито дума и за клетъчна трансплантация. Ако България отговаря по някакъв начин на някакви изисквания в Европа по отношение на трансплантационната дейност, то е точно за клетъчни трансплантации. А те изобщо са подминати в представената програма“, каза още народният представител. Той заяви, че очаква от министъра в следващите месеци да направи усилия за много сериозна финансова обосновка.

Проф. Михайлов припомни, че преди две години е предоставена програма за 10 млн. лв. на предишния министър за реконструиране на центровете по клетъчна трансплантация. „Ако не отговорим на изискванията на ЕС, изобщо ще отпаднем. Имаме и срокове за влизане в „Евротрансплант“. Има Истанбулско споразумение, което строго следи проблемите за експорта на пациенти за трансплантация и това ограничава възможностите на България да развива това направление в медицината или да отпадне от картата на трансплантиране“, каза още народният представител. Той подчерта, че дебатът е трябвало да мине през здравна комисия, където да участват специалисти, а не направо през пленарна зала с изслушване на министъра.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име