Днес се откри 11-тия Югоизточноевропейски медицински форум в гр. Пловдив

„Една трета от медиците у нас имат висока степен на бърнаут синдром“, съобщи проф. Весна Кесич от Клиниката по акушерство и гинекология към Университетски Клиничен Център в Сърбия по време на 11-тия Югоизточноевропейски медицински форум в гр. Пловдив. Тя изнесе данни от американско проучване сред 15 хиляди лекари в 24 специалности.

„Синдромът на Бърнаут синдром възниква като понятие през 1974 година. Три са основните фактори на „прегряването“ – емоциално изтощение, депресия и и усещането за липса на лични постижения.

Здравните работници споделят, че работата с хора ги изтощава. Това е един вид деперсонализация – медиците не могат да работят с колегите си и да общуват добре с пациентите. Усещат липсата на лични постижения –  имат ниско самочувстие, не вярват в себе си, не са удовлетворени от работата си. Така могат да се илюстират симптомите на бърнаут синдром“, поясни още проф. Кесич от Белград.

„Лекарите с този синдорм допускат грешки, особено с дозите на лекарствата, не могат да контактуват пълноценно с пациентите, страдат от безсъние и прекомерна употреба на хапчета, алкохол, тютюнопушене, дори могат да възникнат идеи за самоубийство. 20 – 30 на сто са емоциалните проблеми при тези медици.

Най- засегнатите са работещите в сърдечно-съдовите отделения, младите лекари, както и жените са повече изложени на синдрома на бърнаут. 35 на от специализантите имат синдром на бърнаут.

Най-засегнатите специалности от „прегряването“ са анестезилозите, хирурзите, АГ – специалистите, педиатрите, вътрешните болести, на последно място са невролозите.

42 на сто от медиците имат депресия, като част от синдрома на бърнаут. Данните сочат, че при 60 – или повече часа седмично работа това води до 9 пъти по-голям риск от бърнаут. Рискът ще се удвои, ако е часовете са 84 и повече седмично“, каза още проф. Весна Кесич.

„За мен е чест да открия 11- тия Югоизточноевропейски медицински форум. Своето начало той води от 2003 г. За лекарите най-важната мисия е да служат на хората. Целта днес тук е да обменим опит и информация по – най-актуалните теми в здравеопазването. заяви по време на откриването проф. Андрей Кехайов, председател на Югоизточния европейски медицински форум.
„Ние от БЛС се гордеем с това, че проф. Кехайов, като бивш председател на БЛС, продължава да се интересува от дейността на съсловната организация с цел да издига авторитета на лекарското съсловие“, каза при откриването на форума д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

От името на БАПЗГ Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, изрази удовлетворение от участието си във форума с идеята, че когато нещата се случват заедно ще има и успехи.

Доклади в отделните панели ще представят над 60 водещи университетски лектори от 20 страни, видни представители на медицинските академични среди, ръководители на лечебни заведения, здравни мениджъри от България и чужбина.

Сред основните теми са – Предизвикателствата на съвременните епидемии – измамни аларми или реални заплахи, Бърнаут синдром сред лекарите, HPV ваксина-безопасност и ефикасност,  Агресия срещу здравните работници – тенденции и възможни решения.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име