Електронна здравна каса – това е бъдещото. Това каза проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, по време на дебата „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“.

„Тя трябва да е като личната карта, това е електронно досие, за да може в рамките на 5 минути лекарите да се ориентират. Проектът за спешните портали това е бъдещето и гръбнакът на лекарите. Трябва да имаме добре работеща Спешна помощ от най-малките населени места, до големите центрове. Трябва да имаме разпределение на мрежите. Електронен търг за всички медицински изделия. Имаме проблем с тях. Ние провеждаме търгове, но имаме споразумения, които не ни помагат да изпълним оптималната цена. Говорим за сериозно стабилизиране на системата чрез въвеждане на електронните търгове“, обясни проф. Балтов.

Според него създаването на електронен търг за медицинските изделия ще доведе до стабилизиране на системата. „Цената на медикаменти и доплащане в извънболнична помощ е голям проблем. Това не помага на болните и болниците. Електронен търг за медикаментите – свали ги за по-малко от час с повече от 3 млн.“, добави той.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име