Не може да има съвременно здравеопазване, без да имаме ясни позиции за инфекциозните заболявания, каза в интервю за БНР проф. д-р Андрей Кехайов, председател на Югоизточния европейски медицински форум.

11-тия Югоизточноевропейски медицински форум ще се проведе от  08-11 септември 2022 г., в гр. Пловдив. Научната програма на конгреса е интердисциплинарна, като има за цел участниците в конгреса да се запознаят с най-новите научни и практически разработки в различни области на медицината.

„Пандемията показа в световен план, че системите не бяха подготвени за такава сериозна инфекция. Докато се реагира по най-адекватния начин, се допуснаха много грешки – в национален, регионален, европейски и световен план. Положителен момент беше откриването на ваксините, провеждането на ваксинацията и това беше може би основният момент от профилактиката на това заболяване. Всички се учехме в движение“, коментира Кехайов в предаването „Преди всички“ преди провеждането на международен медицински конгрес в Пловдив, който ще бъде посветен на проблемите на общественото здраве. В него ще участват повече от 60 лектори.

„Във връзка с високата смъртност от Covid- 19 у нас мога да кажа, че въпросът е много комплексен. Ние българите сме на водещите места, за съжаление, по висока смъртност от много други заболявания, на фона на всичко това и обремененият статус, въпросът получава своя отговор. Но смисълът е в това  да се преосмисли ситуацията, да не се правят демагогии, а експертите да изложат своите тези и тези, които формират здравните стратегии, да се опрат именно на специалистите. И в крайна сметка да се подсигури общественото здраве – това е най-голямата ценност“, коментира още проф. Кехайов.

„Постковидният синдром е широко застъпен в дискусионнна част от програмата на форума, на който ще присъстват лекари от САЩ, Словения, Грузия, Израел. Предстои да бъде огласен и анализ на постваксиналните реакции, включително при децата“, посочи още проф. Кехайов.

Интердисциплинарният форум ще бъде открит както за медиите, така и за студенти по медицина. Участниците в конгреса ще могат да се насладят на културно-историческото наследство на град Пловдив – Европейска столица на културата 2019 година. Виртуозите от Виенската Филхармония ще открият събитието със своите изключителни изпълнения, под открито небе, в древния Античен театър в Пловдив. А на най-мистичното и величествено място в България – Родопите, участниците ще имат удоволствието да чуят космическия глас на великата Валя Балканска, както и изпълненията на гайдарски състав “100 каба гайди”.

Цялото инт на проф. Андрей Кехайов по БНР може да чуете ТУК.

ИЗТОЧНИКБНР

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име