След 2021 г. проектите финансиращи приемната грижа приключват и издръжката на тази услуга ще бъде поета от държавния бюджет. Това заяви зам. министър Русинова на конференция посветена на деинституционализацията на децата в България. Първоначално от европейските структурни фондове са заделени 260 милиона евро, с които се изгражда социална инфраструктура и се създават нови социални услуги, които са алтернатива на старите институции за деца.

След приключването на това финансиране, ще започне субсидиране от държавата. За периода от 2010 г. до 2019 г., държавния бюджет е заделил над 450 млн. евро за издръжка на създадените нови услуги. Те са над 620 и заменят старите 137 социални домове за деца. „Ние дадохме различен шанс за живот на 7600 деца, за 10 години създадохме услуги, малки семейни къщички от резидентен тип, тези къщи са в жилищен квартал и помагат за социализацията, защото са там сред обществото, а не са изолирани“, каза още Русинова.

Ангажиментът за затваряне на всички институции за деца е почти изпълнен, остават още 21 дома, които скоро ще приключат, а децата и младежите ще бъдат настанени в приемни семейства и специализирани центрове. „От 7 587 деца в институции за последните 10 години, в момента се отглеждат 495 деца и младежи, което на практика означава, че 94 % от всички институции са закрити“, каза още зам. министърът.

В момента се предлагат 324 социални услуги за деца и семейства от нов тип с капацитет над 10 000 места „Този тип социална реформа е пример за най-успешен модел на промяна в правилната посока , заяви и вицепремиерът Томислав Дончев. Според него, това определено е успех, но предстои още работа в посока социализация и осигуряване на успеваемост на младежите. „Общата политика между здравното, социалното и образователното министерство са в посока за цялостната грижа към всички деца в неравностойно положение.

Реформата, която предстои тепърва в социалната cфepa е Законът за социалните услуги, това е реформа, която трябва да отстояваме всички заедно, защото днес (вчера б.р.) има предложение в парламента този закон да бъде отменен“, заяви още Зорница Русинова.

1735 майки получили подкрепа да не изоставят рожбите си

1735 майки са получили подкрепа да не изоставят децата си, а 190 са случаите на деца върнати в биологичното си семейство, заявиха от сдружение „ Надежда и домове за децата“. Подкрепата за децата и техните семейства е приложена в над 15 града, и се изразява в грижа за най-малките – предоставяне на храна, лекарства и консумативи. Фондация „Лумос“ пък е работила по 850 случая на превенция и интеграция на деца с множествени увреждания, разговаряно е и с родителите на близо 1400 деца настанени в домове за деца с увреждания.

Приоритет на фондацията е осигуряването на приемна грижа за деца с тежки психически и физически увреждания. У нас тя работи съвместно с държавата в най-уязвимите и маргинални общности. „Работата там е много трудна и специфична, тази част от обществото е затворена, и контактът и доверието отнемат много време“, заяви за „Монитор“ директорът на „Конкордия България“ – Стела Гачевска.

ИЗТОЧНИКв. Монитор

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име