Единадесетият Конгрес на Югоизточно – европейския Медицински Форум ще се проведе от 8 до 11 септември 2022 г. в Пловдив. Целта е участниците в конгреса да се запознаят с най-новите научни и практически разработки в различни области на медицината. В него ще участват повече от 60 лектори.

„Темите са интердисциплинарни – като започнем от Ковид-19, социално значими заболявания… Традиционно ние сме едни от малкото форуми в света, който освен научна тематика, провежда и кръгла маса по темите на здравеопазването. Това е акредитиран форум за България, Европа и Америка. Ще присъстват и много студенти, така че Пловдив и Смолян, където ще проведем конгреса, се превръщат в един своеобразен есенен университет“, заяви председателят на Югоизточния – европейския Медицински Форум проф. Андрей Кехайов в студиото на „България сутрин“.

Той уточни, че събитието има за основна цел обмен на опит, създаването на комуникации и участниците да си бъдат взаимно полезни.

„Тази година по-важното е, че ще присъстват и много студенти от България и други страни, а специалисти идват дори за по една лекция от Америка“, поясни проф. Кехайов пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Кехайов коментира проблема с човешките ресурси в определените региони на страната, като каза, че в почти всички периферни малки градове, в това число и областни, вече има проблем с кадрите.

„Предвид това, че в България завършват около 1000 млади лекари, половината от тях напускат и като се вземе пред смъртността – по време на Ковид миналата година са починали 700 лекари, говорим за пропаст, пред която сме изправени. Като имаме и предвид, че над 63% от лекарите са над 53-годишна възраст, тенденцията е плачевна, това ще доведе до затваряне на лечебни заведения и тотална липса на общопрактикуващи лекари в определени региони на страната“, алармира гостът.

Според проф. Кехайов насилието над лекарите проблемите с липсата на човешки ресурси, финансовото състояние и формирането на национална здравна политика изискват правилен политически и експертен мениджмънт.

„Имаме проблем с човешкия ресурс по отношението на управление на здравеопазването на различни нива. Понякога се назначават мениджъри на лечебните заведения без никакъв опит, по чисто политически критерии. Понякога се назначават министри и зам.-министри, на които им липсва необходимият опит да насочат здравната политика и стратегия в правилната посока. Стратегическата политика изисква създаване на такъв капацитет и мениджмънт, който да оптимизира и ефективно да управлява процесите“, посочи проф. Кехайов.

На въпроса защо България се оказа една от първите страни по смъртност от Ковид-19, той посочи като причина липсата на политика на адекватно ниво и непроведена стратегия за това, че най-важният елемент е профилактиката и ваксинирането.

Цялото интервю на проф. Андрей Кехайов може да гледате ТУК

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име