Здравният министър Кирил Ананиев вече предложи вариант за определяне на възнагражденията. Според него 50% от приходите на болниците трябва да отиват за фонд „Работна заплата“, а самите средства да бъдат разпределени в съотношение 2,2:1,7:1 съответно за лекари, медицински сестри и немедицински персонал. От лекарския съюз обаче не одобряват коефициентното съотношение.

Те ще настояват да се определи минимален процент от приходите по клинични пътеки на всяко отделение, който да бъде за заплати на лекари и сестри. „Това може да са 20% за лекарски труд и 10% за сестрински например. В някои болници сега сестрите получават 7-8% от приходите, което е изключително малко. Но цифрите все още се изчисляват. Взимаме данни какъв процент се заплаща в момента в повечето лечебни заведения, къде има изкривявания и къде няма достатъчно заплащане“, каза д-р Иван Маджаров, председател на лекарския съюз.

Правилата за разпределяне на заплатите ще бъде основен акцент в преговорите по новия рамков договор, които започват на 4 ноември. Той трябва да се подпише до 31 декември, но до края на ноември трябва да се публикува проект, по който да се води обществено обсъждане. Повишени цени на клиничните пътеки с подобрени грижи за пациентите ще бъде другият акцент в преговорите между лекари и здравна каса.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име