Над 400 подписа в подкрепа на исканията на медицинските сестри за промени в здравеопазването са събрани в Сливен. Това съобщи Надежда Маргенова – председател на стачния комитет на медицинските сестри към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. По думите и подписката няма да бъде внасяна никъде, а се прави, за да се разбере дали хората подкрепят исканията на медицинските сестри за цялостна реформа в сектора.

Специалистите по здравни грижи ще преминат и към предупредителни ефективни стачни действия. Те ще спират работа за един час от 1 до 10 юли по предварителен график. Мотото на протеста е „Искаме промени, не искаме подаяния“. Маргенова посочи, че от 11 юли ще започне безсрочна ефективна стачка. „Ще се проведе разговор с директора на областната болницата за изясняване на условията за провеждане на стачката, за да не се застрашава живота и здравето на пациентите“, поясни Маргенова. По думите й, исканията на стачкуващите не са синдикални, а са насочени към цялостна реформа на здравеопазването и прекратяване регистрацията на болниците като търговски дружества.

Протестът в Сливен е част от Националния. Досегашните протести на медиците за реформа и достойно заплащане не са дали резултат, затова се приминава към стачка, допълни Надежда Маргенова.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име