Подготвят се законови промени за минимизиране на риска от недостиг на лекарства. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване снощи. Той беше изслушан по повод липса на лекарства за лечение на диабет и на ваксина за бебета, включена в  задължителния Имунизационен календар.

Предлаганите законови промени засягат търговията на едро и дребна с лекарствени продукти, паралелния внос и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), посочи Хинков. Министърът запозна членовете на комисията с предстоящи доставки на инсулини и ваксината за бебета „Хексацима“. Ваксината вероятно ще бъде доставена в края на август или в началото не септември. До 10 август МЗ и НЗОК ще изготвят указания до общопрактикуващите лекари за липсващата ваксина.

Към момента на българския аптечен пазар липсват 392 лекарства по лекарско предписание, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му те не могат да бъдат доставени в момента в аптеките и съответно пациентите нямат достъп до тях. От тези 392 лекарства 166 се изнасят, каза още Костов, цитирайки данни от списък, предоставен от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име