Нов сайт прави класация на най-добрите болници у нас.

В момента платформата goodhospital.bg е публикувала общо 310 лечебни заведения в цялата страна. Всяко от тях ще получава по две оценки – едната ще бъде определяна от самия сайт според 10 критерия, а другата ще поставят пациентите. Когато една болница отговаря на всички изисквания, тя ще получава сертификат, който ще важи за една година, пише skener.news. Платформата е дело на д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Негови партньори са и други пациентски организации.

Идея

Идеята на сайта е да ориентира по-лесно хората. „Ако сте пациент и сте затруднен да изберете болница, в която да се лекувате, нашият сайт може да ви помогне да се ориентирате. Тук ще намерите кратка информация за всички болници в страната, вида на отделенията, адреса и карта с разположението на болницата“, гласи част от описанието на новата платформа. Целта е да се съберат колкото може повече мнения и гласувания от пациенти, защото това ще помогне за по-обективно формиране на потребителския рейтинг на болниците. „Дайте вашата оценка, напишете коментар и изпратете снимки. Болница, която покрива всеки от десетте критерия, получава нашия знак „Добра болница“. Ако считате, че оценката на определена болница не е правилна, то, моля, подайте сигнал“, пише още в описанието на сайта.

Звезди

Оценките, които платформата ще поставя на всяко лечебно заведение, се отнасят само до това каква информация и удобства за пациентите предоставя то. За целта ще бъдат използвани обективни критерии – дали болницата има интернет сайт с посочени адреси, телефони и ръководството, имат ли пациентите осигурен достъп до безплатен интернет, публикувани ли са имената и специалността на лекарите, цените на медицинските услуги и образци на информирано съгласие, има ли утвърдени процедури за жалби и оплаквания и за борба с болката, публикувани ли са данни за смъртността през последната година, за вътреболничните инфекции и за непланираните повторни операции.

Ако лечебниците разполагат с пълния обем информация, те получават максималните пет звезди от редакторите на сайта. Пациентите обаче ще оценяват по други критерии. Това са: информирано съгласие, чистота и удобства, здравни грижи, резултат от лечението. От значение за рейтинга е и дали хората биха препоръчали това лечебно заведение.

ИЗТОЧНИКв. Телеграф

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име