Пет медикаменти са били трудни за откриване в аптечната мрежа в периода 7-13 август. Става дума за лекарства, предписвани при епилепсии и тревожни състояния, диабет и хипертония, показва справката на Министерство на здравеопазването, публикувана в парламентарния сайт.

В списъка с липсващи лекарства попада медикамент, който се използва за нетипични припадъци, епилепсии, биполярно разстройство и различни видове мании (превъзбуда, въодушевление и свръхактивнос). Има сигнали и за липсващи ампули за лечение на опиатна зависимост и потиснато дишане, които се използват и при пациенти със сърдечни заболявания или бъбречна недостатъчност.

Оказва се, че продължава да е налице и проблема с недостига на лекарства за лечение на предиабет и диабет тип 2 – пациентите трудно откриват конкретен медикамент, който съдържаща метформин. Възрастните хора пък изпитват затруднение при снабдяването си с филмирани таблетки за лечение на хипертония, с активна съставка периндоприл аргинин/индапамид.

На пазара липсват и таблетки с удължено освобождаване, които се предписват за подобряване на кръвообращението и кръвоснабдяването на тъканите с нарушено кръвооросяване, става ясно още от справката, предоставена на Народното събрание от здравното министерство.

От друг списък става ясно, че компаниите, занимаващи се с паралелен внос на медикаменти, са уведомили държавата за намерението си да доставят у нас три медикаменти съдържа метформин, които се използват лекарство за лечение на диабет тип 2, както и на препарати за подобряване на циркулацията на кръвта, за контрол на хипертонията, за намаляване нивата на мазнините в кръвта, за умерен до тежък ревматоиден артрит.

В списъка по член. 217 от ЗЛПХМ има и медикаменти, които се използват при депресии и тревожни състояния, при затруднено дишане поради стеснени дихателни пътища, при тежка форма на астма, при гадене и повръщане, при някои ракови заболявания, както и при различни видове инфекции (коремни, бъбречни и други).

В справката на здравното министерство има общо 49 препарата, за които е разрешен паралелен внос и които предстои да бъдат доставени за българския аптечен пазар.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име