Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения. „За“ гласуваха 110 народни представители, трима бяха „против“, а 53 се въздържаха. С промените се създаде правна възможност с акт на Министерския съвет болница „Лозенец“ да бъде преобразувана в многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.

Министър Кирил Ананиев обяви, че между двете четения ще се внесат текстове, с които болницата ще се преобразува в университетска болница към СУ „Св. Климент Охридски“. Лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество, като с решение на правителството правата на едноличен собственик на капитала ще се предоставят на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на дебатите по промените министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че държавата е инвестирала стотици милиони в болницата – за техника, апаратура, материална база и ремонти, като посочи, че всичко това трябва да бъде използвано от българските граждани. Той припомни, че е била проведена сериозна дискусия по отношение на бъдещето на лечебното заведение. „Останах с убеждението, че болницата, имайки предвид историческото ѝ развитие и научен потенциал, наистина трябва да премине като министерска болница към СУ“, коментира Кирил Ананиев. „Между първо и второ четене ще бъдат предложени текстове, с които технически болницата ще се превърне в търговско дружество, а оттам в болница към СУ“, обясни здравният министър и пое ангажимента болницата да действа при условията, правилата и принципите, при които и другите такива лечебни заведения.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на здравна комисия д-р Даниела Даритковa обяви, че предлаганият законопроектът, е с един единствен параграф, който касае отмяната на функционирането на болница „Лозенец“ като ведомствена болница към Министерски съвет.

„Много е важно да има възможност Министерски съвет да се отдели от ангажимента да управлява болница„Лозенец“, защото някои факти от състоянието на болницата говорят, че тя не се менажира добре. Въпреки, че тя не е търговско дружество, тя трупа задължения. Задължения се трупат, както от начина, по който се финансира медицинската помощ, така и от неадекватни управленски решения“, обясни тя.

Депутатът от ПГ на БСП и зам.-председател на здравна комисия Георги Йорданов обясни, че групата му ще се въздържи от гласуване на законопроекта. „БСП бихме подкрепили едно решение, ако обстоятелствено се каже какво искаме да направи с тази болница. Ние сме съгласни, че народните представители нямат нужда от допълнителни права по отношение на тяхното здравно обслужване, но трябва да се знае какво става с тази болница, за съжаление това не се знае“, обясни Йорданов.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име