Общинските и областните болници ще получат още 66 млн. лева над предвиденото за 2019 година. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след работна среща с вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Мерките за подобряване на финансовото състояние на лечебните заведения бяха взети по инициатива на премиера Бойко Борисов.

Правителството ще осигури допълнително финансиране от 30 млн. лв. за областните и общинските болници. Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет. От тези средства 18 млн. лв. са предвидени за общинските болници, а 12 млн. лв. за областните. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв. Толкова е увеличението за областните и общинските болници над базовите бюджети на НЗОК и на МЗ за 2018 г., приети от Народното събрание, уточни министър Ананиев.

От тези 66 млн. лв. 28 млн, лв. са предвидени за общинските, а 38 млн. лв. за областните болници. Министър Ананиев обясни, че този финансов ресурс позволява увеличение на заплатите на работещите в областните и общинските болници. За общинските болници увеличението на разходите за персонал ще бъде с между 25 и 40%. Увеличението при областните болници ще бъде между 10 -15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК.

Министърът уточни, че освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой на обслужваното население.

Съвместно със сдружението МЗ ще работи и по преструктурирането на общински болници като целта е да се повиши тяхната ефективност. През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни заведения при изпълнението на дейността им, посочи още министър Кирил Ананиев. Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев изрази благодарност от името на управителите на общински лечебни заведения за бързите решения.

ИЗТОЧНИКв. Монитор

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име