Още две болници влизат в графика за прием и лечение на пациенти със съмнение или доказан COVID-19 в Пловдив от 17 август. Това реши Областният кризисен щаб на свое заседание, съобщи председателят на щаба Дани Каназирева.

Двете здравни заведения са УМБАЛ“ Пълмед“ с 15 легла и МБАЛ „Св. Пантелеймон” с 25 легла, като и двете лечебни заведения имат възможност при необходимост да увеличат легловата база.

Щабът реши също в графика да бъде включена още една болница с 10 легла, които да бъдат само за интензивно лечение на пациенти с коронавирус.

Утре в Областна управа ще се проведе среща със здравните заведения, които до сега не са били ангажирани с COVID-19.

„Важно е да обезпечим добрата организация и занапред в областта, както и да има солидарност между болниците”, каза Каназирева. “Смятам, че към момента това го постигаме с общи усилия на всички здравни институции. Важно е и Спешна помощ да имат спокойствие при хоспитализацията на пациентите със съмнение или доказан коронавирус, както през деня, така и по време на нощните дежурства. Целта е да няма напрежение и сред обществото, защото мерките, които взимаме са превантивни”, коментира още председателят на ОКЩ Дани Каназирева.

Друго решение на щаба, което е във връзка със задълбочаващата се епидемична обстановка в областта, е задължително носенето на маски при предстоящи масови мероприятия с публичен характер на открито /футболни срещи, концерти и други сценични прояви/. Кметовете по места трябва да оказват съдействие на контролните органи. „Това решение е с цел да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие”, обясни областният управител.

По данни на РЗИ към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19 жители на пловдивска област е 1144. Оздравелите пациенти до момента са 581, като за двата дни са 37. На домашно лечение са 404. Под карантина са 535 лица. Хоспитализираните са 144, от тях с потвърден COVID-19 са 123 пациенти.

През последните 48 часа в отделенията са приети 9 пациенти. На интензивно лечение са 5. През изтеклото денонощие има 1 починал – жена на 86 г. със съпътстващи сърдечни заболявания.

Повечето от новорегистрираните случаи се проучват и се вземат съответните противоепидемични мерки.

Относно регистрираните през последните дни служители на община Пловдив – общо 4 към момента, според национална система, от РЗИ съобщават, че се извършва епидемиологично проучване и се изследват контактните лица. Проведени са всички задължителни мерки относно дезинфекцията в помещенията и са дадени предписания.

Сред новите случаи в областта имаме две бебета под година от Пловдив и Асеновград, едното от които е хоспитализирано. Най–възрастният пациент е на 93 години – жена от Пловдив, която е на домашно лечение.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Моля, въведете вашето име