От 20 януари 2020 г. ще започне нормална работа интензивното отделение към Детската болница в София. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушването си в парламента. То бе инициирано от социалистите, а повод за него бе случая с починалото тригодишно дете. Случаят датира от 14 ноември. Вследствие на случилото се бе спрян приема в интензивното отделение на болницата.

Министър Кирил Ананиев припомни, че по случая с тригодишното дете е сезирана и прокуратурата. Той припомни, че е разпоредил проверки в трите болници: Детската болница, болница „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Пирогов“. „Създадена е организацията, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ и грижи. Проведе се незабавна среща с ръководителите на държавни лечебни заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Създаде се координациоцен механизъм, който регламентира приема на деца при спешни случаи, както и при провеждане на деца от едно лечебно заведение към друго. Болница „Пирогов“ пое ангажимента да осигури спешния прием на деца на територията на София, а при необходимост и извън столицата. За целта МЗ ще подпомогне лечебното заведение за осигуряване на необходимата материална база. В тази връзка ще се ползва консултативната помощ на педиатри от други лечебни заведения“, каза още министърът. „По отношение на Специализираната детска болница, освен административният одит и контролът, който ще се осъществи, се търсят възможност за осигуряване на 24-часово присъствие на анестезиолози поне двама за нуждите на отделението за интензивно лечение в Специализираната болница. На 17 декември 2019 г. е въведена промяна в реда за регистрация на потока от пациенти в болницата, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване в лечебното заведение“, допълни още министърът.

По думите му предстои проучване на технически и финансови възможности за въвеждане на автоматизирана билетна система. „Ще бъдат предприети действия за преобразуване на приемния кабинет за планови пациенти на консултативно-диагностичния блок на територията на дъщерното дружество. По този начин дефинитивно разделяне на потока на плановите пациенти от този на спешните“, допълни още министър Ананиев. Той поясни, че когато интензивното отделение няма да функционира, се организира текущ ремонт с помощта на държавата, спонсори и доброволци. „Налага се интензивното отделение към клиниката по Пневмология да започна нормалната си работа, считано от 20 януари 2020 г.“, допълни още министърът.

В отношение към изслушването председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова заяви, че социалистите са били некоректни по начина, по който представихте питането. „То не беше съобразено с правилника и изискванията. От друга страна сте го формулирали по начин, който също не съответства на действащата нормативна уредба и на легалните понятия, даже по отношение на наименованието на болницата, която визирате. Болницата се нарича Специализирана болница за активно лечение в педиатрията, а не детската болница, както сте написали. От друга страна там не е спрян приема за пациенти в спешни състояния, защото всяко лечебно заведение съгласно Закона за лечебните заведения всяко лечебно заведение за болнична помощ е длъжно да оказва 24-часов прием за дейностите, за които е получило разрешение, включително за спешни състояние. Ако следваме това правило в закона нито едно лечебно заведение не може да функционира, ако спре спешния прием на пациенти. В случая става въпрос за временно преустановяване на дейността на интензивното отделение във връзка с дефицит на кадри. Това се е случило в Специализираната болница за активно лечение в педиатрията и това разискваме днес. Нека не се формализираме, защото и вие опитахте да формализирате днешния разговор чрез процедури, а да се обърнем към това защо Народното събрание се занимава с този проблем“, заяви още д-р Дариткова.

„Детското здравеопазване трябва да се превърна в реален приоритет и ние сме предприели своите стъпки в това отношение. Детската смъртност в България, въпреки всички негативни разговори и упреци, трайно намалява. За 2018 г. тя е 5, 8 промила. По-висока е, отколкото в Европа, но усилията показват трайна тенденция. Това е постижения в цялата статистика и наблюдение на състоянието на системата“, поясни д-р Дариткова.

Тя подчерта, че ангажимента и грижата се реализира чрез финансови и организационни мероприятия. „Когато разговарях с ръководството на лечебното заведение тези дни, те казаха, че можем да им бъдем полезни не само с политизирането на темата, а единствено чрез намирането на специалисти, защото такова е изискването. Такива са правилата. Ако се намери анестезиолог и ако някой от вас може да помогне в този смисъл, те ще ни бъдат изключително благодарни. За това ще ни бъдат благодарни, а не че сме отделили парламентарно време, за да използваме темата за различни политически внушения. Темата здравеопазване е удобна за политизиране, но аз отново за пореден път ще призова да се отнасяме към нея спокойно, аргументирано и безпристрастно и без увлечение да черпим дивиденти.

Само така могат да се намерят дългосрочни решения. Ние трябва да сме обединени от смисъла за това да увеличаваме доверието в системата. Това е нещото, което в дългосрочен план мен като лекар ме притеснява. Доверието в системата дава възможност тя да бъде наистина от една страна максимално добре приета от пациентите, от друга страна лекарите да се чувстват сигурни с дейността, която упражняват. Недоверието и агресивното отношение, което даже понякога тук в парламента се генерира, прави невъзможно те да се заемат с тежките медицински случаи. Тогава, когато цялото общество, всички агресивно отразяват даден нещастен случай, тогава наистина колегите доста предпазливо и с известен страх подхождат с ангажираността си към тежките медицински случаи. Трябва да бъдем много внимателни и да търсим наистина тази спокойна атмосфера, в която се правят реформи в дългосрочен план, която дава възможност професионализма на лекарите да надделее. В това виждам смисъла аз от днешния разговор тук“, каза д-р Дариткова.

От своя страна народният представител от ПГ на БСП проф. Георги Михайлов заяви, че има дефицит на държавническа визия в детското здравеопазването. „Ще започна с думите на д-р Дариткова, като ще я допълня. Става дума не само за кадрови дефицит в детското здравеопазване, а дефицит на държавническа визия. Това е основното, с което ще занимаваме тук Народното събрание. Всички действия в здравеопазването, които говорят в правилна или неправилна посока са политики. Тук не става дума за политизиране, тук става дума за реални действия или за липса на реални действия на държавата. Не може да бъде обвинявана ПГ на „БСП за България“, че политизира проблема. Той е остро политически, тъй като остро е поставен пред цялата нация“, каза Михайлов.

Отношение към изслушването по казуса взеха и от ДПС. Зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ДПС д-р Нигяр Джафер заяви, че след като министърът на здравеопазването е стигнал лично да търси двама анестезиолози, значи нещата в системата са изключително зле поставени. „Уважаеми колеги, не знам г-н министър дали знаете, но да ви съобщя, че в обявения държавен прием по специалността „Анестезиология и реанимация“ няма нито едно място, което държавата ще плати за такава специализация. Знаете ли това, г-н министър. Има криза с анестезиолозите, с педиатрите и държавата не обявява нито едно място за такава специализация за следващата година с държавна поръчка“, каза още д-р Джафер. Тя посочи още, че никой не говори за личния лекар.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име