От слушалката до ядрено-магнитния резонанс: 90 години храм, който носи живот и светлина!

От лечебно заведение, извървяло пътя от слушалката до ядрено-магнитния резонанс, днес болницата все повече се превръща в модерен мултикомплексен център, в който диагностиката и лечението вървят ръка за ръка с непрекъснатото обучение, разпространението на здравна информация и здравни знания, промоция и профилактика на здравето, в храм ,който носи живот и светлина!

Това каза 90 години след преглеждането на първия пациент в болницата в Кърджали сегашният й ръководител – проф. д-р Черкезов.

Най-голямата болница в Източните Родопи – МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски, отбеляза тържествено своя 90-годишен юбилей в хотелски комплекс „Арпезос“.

Годишнината уважиха представители на министерството на здравеопазването, заместник-областният управител Юлия Чортленева, представители на различни лекарски съсловия и организации, политици, кметове и представители на общински ръководства на общини от региона, директори на лечебни и здравни заведения, партньори и приятели на лечебното заведение.

Проф. д-р Тодор Черкезов подчерта сложността и динамиката на лекарската професия в наши дни и посъветва своите колеги: „Раздавайте щедро талант, знания и обич и се радвайте на най-големия дар – човешката благодарност и на най-красивата усмивка – тази на спасения човешки живот!“.

По време на официалната церемония бяха връчени юбилейни грамоти, за принос в развитието и утвърждаването на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“.

За 90-годишнината си МБАЛ“Д-р Ат. Дафовски“ получи много поздравителни адреси, сред които и от президента Румен Радев.

По време на тържеството лечебното заведение, в лицето на нейния директор, получи и много подаръци. Гостите на церемонията бяха поздравени от квартет „Армейска песен“ и от фолклорна формация „Ладена“.

Първата копка на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ – Кърджали е направена на 18 март 1928г. Лечебното заведение е открито официално през 1932г. Първият назначен неин управител е д-р Димо Чолаков. В периода 1945г. – 1950г., определен като втори период в историята на лечебното заведение, главен лекар е д-р Георги Попмаринов. През 1948г. е разкрито Акушеро-гинекологичното отделение. Обособяват се Детско отделение и Вътрешно отделение. Организира се кръводаряване, въвежда се кръвопреливането, създава се кръвна банка.

Днес лечебното заведение има 30 отделения и звена. В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ работят над 600 човека, сред които лекари, професионалисти по здравни грижи, немедицински персонал.

ИЗТОЧНИКhttps://rodopi24.blogspot.com/

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име