За да забавим разпространението на COVID-19, е важно не само да пазим здравето си, но и това на околните. За това ще трябва временно да се откажете от някои навици, за да намалите риска от зараза с коронавируса, твърди редакцията на РИА Новости.

Избягвайте приятелски прегръдки
Въздържайте се от ръкостискане, целувки и прегръдки при среща и всякакви други социални контакти. Комуникирайте от разстояние.

Не ходете на гости
Не забравяйте, че възрастните хора с намален имунитет са най-уязвими. Затова не посещавайте засега възрастните си роднини и приятели, и не водете децата си при баба и дядо за уикенда.

Не се бавете, ако имате симптоми
Дори и при лек дискомфорт, останете си вкъщи и се обадете на лекар. Ако все пак трябва да излезете навън, сложете си маска, а ако не разполагате с такава, покривайте устата си с шал или поне салфетка, когато кашляте или кихате. Ако е възможно, не използвайте градския транспорт. Когато чакате на опашка, пътувате в автобуса или метрото, уверете се, че има поне един метър свободно пространство между вас и другите.

Не споделяйте лични си вещи с други хора
Не споделяйте мобилния си телефон, таблета, лаптопа или други неща, които често използвате, с други хора.

Не е толкова страшно да се откажете от някои навици за известно време
Британските учени публикуваха на уебсайта на списание BMJ стратегия за „промяна на поведението чрез разбиране“, в контекста на разпространението на коронавируса. Обществото трябва да формира цяла поредица от нови навици – от миенето на ръцете, до социалната дистанция и носенето на дезинфектант в джоба.

Експертите говорят за създаването на цял нов етикет, която понякога изисква жертва на част от личната свобода и комфорт, в името на общата победа над вируса. Трябва да мислим повече за другите – възрастните хора в риск, служителите на болници, аптеки, банки и институции, които продължават да изпълняват задълженията си, дори в условията на пандемия.

И най-важното, както призовава Гидеон Майеровиц-Кац, епидемиолог от Австралия:

„Не се паникьосвайте! Страхът от коронавируса е нормален, но не позволявайте той да ви контролира“.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име